5 sporten op 1 dag

De ultieme Olympische sport

De moderne vijfkamp

De Sport

100jaar Olympisch

ruiter, schutter, loper, schermer en zwemmer

De veelzijdige specialisering

De 5kamper

Multidisciplinair Presteren

5Kamp Beweegt meer...

De Stichting

5Kamp Beweegt

de disciplines:

Zwemmen

200m


Zwemmen


Bij deze start-discipline wordt er 200m gezwommen in vrije slag. De uiteindelijke tijd wordt omgerekend in een punten aantal.

Schermen

'degen'


Schermen


In 35 partijen wordt er om één treffer geschermd. Het percentage gewonnen treffers wordt uiteindelijk omgerekend in punten.

Paardrijden

1m20 springen


Paardrijden


Door middel van loting wordt een 'onbekend' paard toegewezen. In 20 minuten moeten paard en ruiter elkaar vinden voor de ultieme springtest.

Combined Event

Lopen en schieten


Combined Event


De climax van de vijfkamp is een combinatie van een 4x800m loopparcours met 4x5 rake schiet-treffers als 'pauze' met een laserpistool als wapen.

Loading...

De moderne vijfkamp op de Olympische spelen

5Kamp als ultieme strijd voor Sparta

776 jaar voor christus werden de oude Olympische Spelen vooral gedomineerd door soldaten van Athene. Daar waren de Spartanen niet blij mee omdat ze vonden dat dit hun strijdvaardigheid in twijfel bracht. Om de vrede te behouden is daarmee de ultieme test bedacht, namelijk de 'Pentathlon'. Daarmee was de sport geboren en het sprak voor zich dat de Spartanen hier heel goed in waren. De allereerste winnaar van de vijfkamp was dan ook ene 'Lampis of Sparta' en werd ook uitgeroepen als 'Victor Ludorum' (winnaar van de Spelen). Destijds bestond de 'ancient pentathlon' uit een stadion loop, verspringen (met gewichten), worstelen, speer en discuswerpen.

De ideale, complete atleet

Dat was de gedachte van Baron Pierre De Coubertin, grondlegger van de Olympische Spelen èn tevens de schepper van de moderne vijfkamp.

Volgens de Coubertin was dit dé weerspiegeling van de ultieme Olympiër, waarin zowel de fysieke als morele kwaliteiten van de mens getest werden en waardoor de ideale complete atleet ontstond.

De Franse baron werd geïnspireerd door wat de filosoof Aristoteles schreef over de Spartanen in de 'oude vijfkamp'

'a body capable of enduring all efforts, either of the racecourse or of bodily strength...This is why the athletes in the pentathlon are most beautiful'
- Aristoteles -

De eerste Olympische vijfkamp

En tijdens de spelen van Stockholm kreeg de Coubertin zijn ideale beeld van de huidige soldaat gestalte. De moderne versie van deze ultieme test was vanuit het oogpunt van de cavalerist. Deze ultieme atleet moest destijds de strijd aangaan met al zijn tegenstanders tijdens het schermen, een vuurwapen kunnen hanteren tijdens het schieten. Zich over land en water kunnen verplaatsen tijdens het 300 meter zwemmen met een afsluitende veldloop van 4km. Maar zoals een echte officier betaamd (op dat moment was de moderne vijfkamp 'slechts' alleen toegankelijk voor officieren), moest het uiteraard ook 'horsemanship' kunnen tonen en dus één zijn met zijn paard.

De nummer 5 van die Spelen was een jonge Amerikaanse luitenant die 30 jaar later een hoofdrol speelde als generaal bij de bevrijding van Nederland tijdens de 2de Wereld oorlog. Ironisch gezien had George S Patton zijn medaille kansen in Stockholm verschoten omdat hij slecht scoorde bij het schieten.

Laatste Nederlandse deelname aan de Spelen

Al meer dan 44 jaar geleden was Nederland vertegenwoordigd (Jan Bekkink, Henk Krediet en Rob Vonk) op de Olympische Spelen. Rond die tijd werd de vijfkamp in Nederland voornamelijk gedragen door defensie. Diverse teams uit de verschillende strijdmachten streden maandelijks tegen elkaar om hun plek in het Nationale team op te eisen. Anno 2016 is de sport al 5 jaar onder de verantwoording van de schietbond (KNSA). Echter ligt door gebrek aan aandacht voor de sport, de ontwikkeling in de top als zowel de breedte volledig stil. Nederlandse vijfkampers zijn daarom volledig op zichzelf aangewezen. De ontwikkeling van de 5 disciplines, de tijd, energie en kosten die het met zich meebrengt is ook het gevolg dat slechts een klein groepje zich de 'elite titel': #5kamper mag dragen.

de vijfkamp moest moderner

De moderne vijfkamp heeft door de jaren heen al wat moeten ontwikkelen om voornamelijk lid te blijven van de Olympische familie. Zo was in beginne deelname alleen mogelijk voor officieren en werd het paardrijden een stukje gecontroleerder door het te veranderen van een cross country parcours, naar een springparcours. Maar daar bleef het niet bij. Om de sport toegankelijker en aantrekkelijker te maken werd voor de Spelen in Atlanta (1996) de vijfkamp van 5 naar 1 dag georganiseerd.
In Sydney (2000) werd het voor het eerst toegankelijk voor vrouwen en in Athene (2004) werd er voor het eerst niet met vuurwapens meer geschoten maar een luchtpistool.
Tenslotte werd in Londen (2012) het lopen en schieten gecombineerd in één onderdeel: 'de combined event'.

Moderne vijfkamp op Rio2016

De moderne vijfkamp zal in Rio de Janeiro plaatsvinden op 19 en 20 augustus bij het 'Deodoro Aquatics Centre', 'Deodoro Stadion' en de 'Youth Arena'. De UIPM had verzocht om alle disciplines op één locatie te organiseren. Echter liggen alle accommodaties in een straal van 300m van elkaar.

36 mannen en 36 vrouwen maken hun lichaam en geest op voor de strijd in: moed, uithoudingsvermogen, focus, aanpassingsvermogen en een klein beetje geluk.

De verwachting is dat deze Spelen de opkomst van de jonge garde zal zijn. Wanneer de Fransen het schermen goed doorkomen, zijn zij een serieuze kandidaat voor de titel. Tevens zal de voormalig nummer één van Wereld James Cooke (GBR), zijn voorsprong pakken bij het zwemmen. En mocht de spanning van de rookies te groot worden kunnen we altijd vertrouwen op de Marosi (HUN), Svoboda (CZE) of Kinderis (LTU)

708 BC1896191219721996-20122016

#5kamper

15 jaar moderne vijfkamp heeft mij geleerd kansen te spreiden, doelen te stellen en mij ultiem voor te bereiden onder de meest optimale omstandigheden. Deze Multi-sport heeft niet alleen mijzelf breed ontwikkeld en divers georiënteerd, maar ook mijn omgeving. Via ‘5Kamp Beweegt’ wil ik mijn optimale omgeving delen met bedrijven, scholen en iedereen die de sport een warm hart toe draagt
– Kelvin Hilgeholt-
#5kamper

Kelvin

Hilgeholt

'In 15 jaar topsport heb ik mijn sportomgeving zo optimaal mogelijk ingericht. Door krachtige keuzes te maken en het creëren van een ultiem commitment, vormde ik mijn eigen mindset voor succes'...
  • Negenvoudig Nederlands kampioen moderne vijfkamp
  • Nationaal recordhouder moderne vijfkamp
  • Wereldkampioen 2014 master moderne vijfkamp
  • Wereldrecord 2009 combined event
  • Diverse nationale medailles in het zwemmen, biathlon en schermen
  • Meervoudig finalist op World Cups, EK’s en WK’s

5Kamp Beweegt meer...

Ultieme
Atleet 

5Kamp
Events 

Pentathlon
Performance Center 

Ook deze bedrijven: